Vår
Vår

Kärt barn har många namn

Vissa känner till det som Naturskolan, andra som Götaskolan och på skylten i parken står det Gula huset. Idag heter det kafé Systrarna Werner och är en mötesplats för alla generationer i en helt magisk miljö. Kaféet drivs av Sahar Olady och ett energiskt team som brinner för stället.

Torpet byggdes år 1910 för att tjäna som boningshus för parkens trädgårdsmästare. Tidigare har torpet även använts till olika kommunala verksamheter under Göteborgs kommuns förvaltningstid men stod dessvärre tomt de sista 10 åren. Vi öppnade trädgårdsmästarbostaden för allmänheten år 2021 under namnet kafé Systrarna Werner. Det gamla orangeriets grund har åter fått liv, vattenreservoaren är nu en fontän som speglar rörelse och vår vackra scen rymmer allt från jazz till barnteater. Ännu en gång är det liv i Billdals park.

Hjärtligt välkommna!

Herrgården i Billdals Park
Systrarna Werners kafé i trädgårdsmästarens stuga

Billdalsgård

Vårt fina torp har en händelserik historia och börjar med en man vid namn James R Dickson. Han byggde sin sommarbostad i parken på 1860-talet med en arkitektur som var starkt inspirerad av nyrenässansen. 

När Dickson sedan avled år 1873, tog August Kruger över egendomen och sålde byggnaden till Charles Felix Lindberg. Lindberg bodde året om på gården och ägde den fram till sin död år 1909. 

Därefter tog industrimannen Gustaf Werner över ägarskapet och lade ner stora summor på att utöka landarealen, modernisera och bygga nya byggnader som exempelvis arbetarbostäder och växthuset. Werner byggde däribland trädgårdsmästarbostaden år 1910 och det tillhörande växthuset. 

Efter Werners död tog hans systrar hand om ägorna. Eftersom varken Werner eller hans systrar hade barn gick ägorna vidare i arv till andra släktingar. De tog hand om billdalsgård och under många år drev de ridläger här.

Slutligen köptes egendomen av Göteborgs kommun år 1963 och den dåvarande hyresgästen Brita Norling gavs då hyresrätt fram till sin död, vilket inträffade 2001. Sen kom vi! Med galna idéer & gofika..

Denna webbplatsen använder kakor (cookies). Genom att fortsätta använda den här webbplatsen accepterar du vår användning av kakor.